Fizička aktivnost

Family fitness

 

Vežbanje je od suštinskog značaja za dobro zdravlje i celo telo biva izloženo njegovom uticaju. Mišićna vlakna se skupljaju i opuštaju, srce pumpa brže, a pluća rade napornije da bi dobila više kiseonika za telo. Te aktivnosti podstiču enzimske reakcije, nervne stimulacije, ubrzanje metabolizma, i mnogo šta drugo. Vežbanje je nešto veoma čudesno!

Zašto vam je potreban dobar trening?

Vežba može da vam pomogne da:

  • sagorite kalorije
  • povećate snagu i izdržljivost
  • osećate se bolje i imate više energije
  • poboljšate što više zdravlje srca
  • živite duži i srećniji život

I svi ti ciljevi mogu se postići čak i uz osnovno razumevanje fiziologije vežbanja.

Koje su najbolje redovne vežbe?

Da li ste znali da postoje dve vrste različitih mišića? Mišići koji su uključeni u anaerobne vežbe (za koje je potrebna minimalna količina kiseonika) poznati su kao mišići „brzog trzaja.“ Da bi povećali vašu snagu, ovi mišići moraju biti izazvani zadatkom koji nisu izvršavali ranije. Ti mišići „uče“ uvećavajući se, da bi ojačali za slučaj da ponovo naiđu na isti zadatak. Trening sa tegovima, koji se usredsređuje na podizanje težih tegova uz manju frekvenciju, blagotvorno deluje na ove mišiće.

Mišići „sporog trzaja“ odgovorni su za aktivnosti izdržljivosti i koriste se u aerobiku (za koji treba puno kiseonika). Oni su odgovorni za znatno sagorevanje kalorija.

Najbolji fitnes program uključuje obe vrste mišića. Redovnost u vežbanju koja potencira izdržljivost i snagu ubrzaće metabolizam, sagoreti masti, ojačati kardiovaskularni sistem i još mnogo toga.

 Šta ako je moj glavni cilj da gubim na težini?

Ako želite da izgubite kilograme, zapamtite ovu važnu jednačinu: kalorije koje unosite moraju biti manje od kalorija koje gubite. Drugim rečima, da biste izgubili na težini, vaša potrošnja energije mora biti viša od broja kalorija koje unosite.

Da li ste znali da vaše telo stalno sagoreva kalorije, čak i dok spavate? Stopa po kojoj vaše telo koristi kalorije da bi jednostavno ostalo na životu poznata je kao „bazalna metabolička stopa“ (BMR). Studije su pokazale da izgradnja veće mišićne mase, putem treninga sa tegovima, zapravo povećava BMR – što znači da će vaše telo prirodno sagoreti više kalorija u toku dana.

Aerobne vežbe, kao što su brzo hodanje, sagoreće dodatne kalorije po satu na vrhu vašeg BMR-a. Dakle, redovno vežbanje uz naizmeničnu primenu aerobnih i anaerobnih vežbi najbolje je za mršavljenje. Još jedan značajan faktor za sagorevanje masti je intenzitet vežbi: one bi trebalo da budu umerene, ne intenzivne. Tokom umerenih vežbi, masti se koriste kao energije, ali tokom intenzivnog vežbanja, ugljeni hidrati (glukoza) postaju najbolje gorivo.

 Koja je aerobna vežba najbolja?

Tomas Džeferson je jednom rekao: “Vežbanje je vrhunska stvar koja snaži telo, a od svih vežbi, hodanje je ona najbolja.“ Iako ne najintenzivnij, žustro hodanje može biti najdelotvornija vežba. Hodanje je, takođe, vežba „niskog uticaja“, što znači da postoji manji rizik za povrede i manje šoka za zglobove, posebno kolena, kada se uporedi sa trčanjem. Ne samo što hodanje pokreće svaku glavnu mišićnu grupu, već mnogi ljudi od toga prave društveni događaj. (U stvari od svake vežbe ima više koristi ako se radi u paru). Hodanje je, takođe, najjeftinija vežba koja nam je dostupna: sve što vam je potrebno jeste udoban par cipela ili patika.

 Kako vežbanje pojačava vaš mentalni učinak?

Pozitivni uticaj vežbanja na krvotok takođe doprinosi poboljšanju mentalnog zdravlja. Vežbanje značajno poboljšava dotok krvi u mozak i povećava nivo neurotransmitera, kao što su serotonin i dopamin, koji imaju pozitivan efekat na raspoloženje i opštu dobrobit organizma.

Preporuke za održavanje dobre telesne kondicije:

– hodanje ili slična aktivnost najmanje 30 minuta tri puta sedmično

– kombinovanje s vežbama za snagu i elastičnost najmanje 30 minuta tri puta sedmično

Preuzeto iz časopisa: Čudesno zdravlje