UVAŽAVANJE

DOKAŽI DRUGIMA DA VREDE

Jedna grupa aktivistkinja postigla je dogovor da će krenuti putem samopoboljšanja. Šta treba promeniti? Šta treba učiniti boljim? Svakako, onaj ko je najbliži to zna najbolje, zato je jedna iz te grupe kad se vratila svojoj kući, zamolila muža da joj pomogne tako što će nabrojati šest stvari u kojima može biti bolja, što će joj pomoći da postane bolja supruga. Pre nego pročitate šta je suprug napisao nemojte da žurite sa svojom listom. Ovo može važiti i obrnuto.
„Bio sam iznenađen takvim zahtevom”, priznao je muž kasnije. „Lako bih mogao da navedem šest stvari koje bi mogle biti bolje i koje se mogu menjati – ali isto tako i ona bi mogla da nabroji hiljadu stvari koje bi poželela da ja promenim. Muž je zamolio suprugu da mu da vremena do ujutro da razmisli pa će joj odgovoriti. Ne znam kako je supruga provela tu noć i u kakvom isčekivanju je sledećeg jutra otvorila oči.
Kada je svanulo muž je pre nego što je supruga ustala, požurio do prve cvećare. Naručio je da cvećara što hitnije odnese šest crvenih ruža i izdiktirao poruku koja treba da bude među najlepšim ružama koje imaju. „Ne mogu da se setim šest stvari koje bih voleo kod tebe da promenim. Volim te takvu kakva si…“
Kada se uveče vratio kući, možete li zamisliti kako je dočekan na vratima doma? Čvrsti zagrljaj i kiša suza sa ukusom sreće i zadovoljstva koje nikada nije zaboravljeno.
Nećemo sada da prizivamo sećanje na dane kada smo doživljavali povređivanje, prezir, omalovažavanje. Nećemo žaliti za nepovratnom prošlošću i onim što se ne može promeniti. Zaboravimo i ono čime smo omalovažavali druge kao i ono čime su drugi omalovažavali nas. Hajde da razmišljamo kako možemo uvažavanjem drugih da ulepšamo njihov, ali i svoj dan. Mislite li da je samo supruga imala predivan dan, kada se cvećar pojavio na njenim vratima? Siguran sam da je supruga sačekala najukusnija večera u kojoj je bio najbolji začin – ljubav koja daje najbolji ukus svakom poduhvatu.

Ruze
Uvažavanje drugih nije samo lep manir. To je mnogo više od suvoparne primene bontona. Uvažavanje je nasušna potreba koja će izmeniti izgled dana. Ono daje boju sivilu života, toplinu u danima hladnoće, melodiju koja ispunjava ne samo grudi, već svaki damar našeg bića. Džon Dul je tvrdio da je potreba – biti voljen – jedna od najdubljih u ljudskoj prirodi, a Vilijam Džejms kaže: „Najdublje načelo u ljudskoj prirodi jeste čežnja za uvažavanjem.”
U Bibliji postoji jedan tekst koji kaže da je to bio motiv zbog koga je Bog poslao svoga Sina Isusa koji je dao svoj život i tako omogučio čoveku da shvati koliko je važan svom Tvorcu. Uvažavanje drugih, vrednovanje njihove ličnosti, identiteta, dela, njihovog stvaralaštva je najbolji materijal za podizanje mostova koji će nas povezivati u životnim okolnostima.
„Drugi“ – koje treba uvažavati
Često spominjan pojam „drugi“ mora biti toplije upotrebljen da bi dan izgledao lep, prijatan za nezaborav. Možda je dobro da pre nabrajanja treba da se odreknemo selekcije. U našoj prirodi je da ljude grupišemo, stvaramo kategorije tako da se na kraju sve svodi na to da jedne, one koji su nam „dragi“ uvažavamo, a da imamo i kategoriju onih kojima to ne pripada.
Ako hoćemo da nam dani budu lepi odrecimo se podela. Uvažavanjem počnimo od onih najbližih, svog bračnog druga čak i ako ima „šest mana“ koje bi mogao da promeni. Zašto bismo više uvažavali nekoga ko nam neće primaći ni čašu vode od onoga sa kojim delimo dobro i zlo, ukusne obroke i svaki bol i patnju u životu? Naši mališani nisu neuka deca sklona samo nestašlucima već mogući ministri, premijeri, bankari, industrijalci… Zar nisu vredni našeg poštovanja i uvažavanja još u ranoj mladosti koje će ih podstaći da postanu ono što vidimo u njima ili što postoji kao mogućnost za njihovo životno opredeljenje.
Život i sve što mu pripada nije samo porodica. Život je lep kao uređen vrt, ako imamo iskrene prijatelje koji će se bolje razvijati ako uvažavanjem hranimo korene prijateljstva. Most uvažavanja je najbolji most za razvijanje poslovnog odnosa u svim granama poslovanja. „Drugi“ je čovek u prevozu na ulici, u radnji, jednom rečju – svako koga srećeš i ko tebe susreće. Svako ko je blizu, ali i onaj koji je daleko, kome ćemo se uvažavanjem približiti.
Uvažavanjem možemo izbeći mnoge probleme koji se pojavljuju u životu u kome nema uvažavanja. Njime stvaramo uslove za stalno osećanje sreće kojim naš život postaje ugodan.
I sada dok pravite planove kako ćete biserom uvažavanja ulepšati dane osobama oko sebe, želim da napomenem da za to nije potreban zlatni pehar, ni srebrna čaša. Nije neophodno čak ni šest ruža, iako bi bilo lepo znati i dati ono što neko voli. Za uvažavanje može biti dovoljan jedan dodir, jedna reč (ako je mnogo cela rečenica), osmeh ili pogled, sve to i još mnogo sličnih ideja imaće svako ko odluči da ulepšava svoje dane i dane drugih.
Uvažavanjem će se popraviti odnosi, podići mostovi koji su bili porušeni. Nivo raspoloženja biće kao najprijatniji miris koji nam ispunjava svaki dah. Biće to najbolja pilula za zdrav život.
Neko je podsetio kako su filozofi razmišljali o vrhunskom pravilu koje treba da uredi međuljudske odnose u svim oblicima svakodnevnog života. Tu se spominju velikani kao što je Zaratustra koji je podučavao u Persiji, Konfučije u Kini, Lao Ce osnivač taoizma. Na obalama Ganga prepričava se Budino kazivanje…
Sve što su rekli gore spomenuti, i mnogi drugi koje nismo spomenuli, sva pravila za bolje odnose, ophođenje, za bolji i lepši dan sažeto je u jednoj rečenici na maslinskoj gori u čuvenoj Isusovoj besedi: „Sve što hoćete da čine vama ljudi činite i vi njima onako.“
Želimo Vam lep i ugodan dan.