Ispuni život smislom

Nekoliko meseci posle preseljenja iz jednog u drugi grad u jednoj porodici posledice su postajale sve vidljivije u životu dece, koja su po pravilu osetljivije na promene. Jedne večeri otac je seo na ivicu kreveta svoje sedmogodišnje devojčice.  Bili su to trenuci u kojima je brana pukla i otvorila prolaz bujici suza, koje su pratili jecaji i reči pune bola: „Tata, tako je teško živeti ovde. Niko me ne poznaje. Nigde ne pripadam… Samo gledam da mi prođe dan.“

Bilo bi lako kad bi ovo bile reči samo jedne devojčice. Nažalost mnoštvo devojčica, dečaka, mladih i starijih  žive životom bez smisla, gledaju da im prođe dan. „Osećanja besmislenosti, ta egzistencijalna praznina u ogromnom je porastu i širenju da se zaista može nazvati masovnom pojavom, pravom  epidemijom. Istraživanje Univerziteta John  Hopkins u kome je učestvovalo 7.948 studenata dalo je rezultat vredan pažnje:

Broj od 16 % studenata je kao glavni cilj života postavilo „zaraditi što više novca“, dok se 78 %  studenata izjasnilo za „pronalaženje svrhe i smisla u životu“. (Nečujan vapaj  str. 29/30) Više sličnih ispitivanja dalo je iste ili slične rezultate.

 

Život je vredan ako je ispunjen smislom. U svakom trenutku potrebno je da znamo zašto živimo. Samo kada imamo pred sobom smisao znaćemo kuda treba da pođemo. Neko je rekao:  „Ako ne znaš kuda ideš  nećeš nikuda ni stići“.

„Ako znamo zašto živimo moći ćemo i da uživamo u lepoti življenja“.

Iako ne želim da se bavim definicijom niti psihološkim poimanjem smisla, želim da ukažem na činjenicu da će nam tokom života smisao biti drugačiji u životu različitih ljudi. Za sportistu smisao je u takmičenju i pobeđivanju. Za umetnika stvaranje umetničkih dela, komponovanje  usklađenih nota.

Svrha života je nešto u čemu uživamo. Nešto što nas  ispunjava, čini nas radosnim i srećnim. Otuda tokom života to je ono što postaje različito i različito je za različite ljude.

Neko i nekad smisao će videti u odmoru, iako će u isto vreme za nekog drugog smisao biti u radu. Ne mislim da bilo  jedno ili  drugo ekstremnim pristupom  treba postaviti kao svrhu života. Suprotnost možemo uočiti u životu nekih ljudi koji će  zabavu staviti u središte života, dok nasuprot njima imamo monahe koji će smisao pronaći i u samoj patnji.

Frankli kaže da je „smisao stvar ličnog otkrivenja. Svako ga mora naći sam“.

Otuda ni ova poruka neće vam sugerisati određeni smisao, ali želi da vas inspiriše da život ispunite smislom. Život će biti ispunjen smislom, ako svaki dan  bude ispunjen smislom.

Samo tada kada svaki dan i ceo život u bilo kome razdoblju ima smisao, znaćemo zašto živimo, zašto ustajemo, zašto odlazimo na posao, borimo se pa možda i žrtvujemo.

Verovatno ću dugo pamtiti sliku sa jednog putovanja vozom. Preko puta mene sedele su dve dame od kojih je jedna bila majka. Mislim da nije imala više od 30 godina. Slika je bila upečatljiva i moja pažnja bila je usmerena sve  do stanice u kojoj sam izašao iz voza. Majka iako mlada nije imala prednje zube. Možda je doživela nasilje u porodici od nekog koga je volela najviše na svetu i kome je poklonila sebe, mladost, život, možda ima iza sebe propao brak. Možda je i bez posla…

Ali na njenom licu treperio je osmeh, zadovoljstvo i sreća. Na mnogom licu uz sve gore spomenuto ne bi bilo ovog poslednjeg. Odgovor zašto, bio je na njenom krilu. Slatka devojčica od oko 3-4 godine svojim ručicama neprestano je grlila i ljubila majku, i nadahnjivala osmeh na majčinom licu. Njena majka iako nema nekoliko zuba za nju je najlepše biće, biće kome veruje, osoba u čijem krilu je najsigurnija.

To maleno, slatko biće svoju majku ispunjavalo je smislom, kojim se uzdigla iznad patnje, možda nasilja i bola…

„Osmislite svoj dan razmišljajući o tome kako želite da se odvija i tako ćete osmisliti ceo svoj život.“

Ovo je poziv i za nas. Bilo bi previše da kažem obaveza, ali onda neka to bude makar zadatak koji ćete sebi postaviti. Ako to učinite za svaki dan, vaš ceo život imaće novu dimenziju, novu vrednost.

Zato…

Razmisli i pronađi šta je smisao tvog života, danas, i sada…

Usredsredi se na svoj smisao, živi za smisao koji je samo tvoj.