Klijanje u tegli i karta klijanja raznih vrsta semenja

Priprema klica, klijanjem semena u tegli je najjednostavnije a i klice su najboljeg kvaliteta. Potrebne su vam ni suviše velike ni male tegle sa širokim grlom i malo gaze ili nekog drugog mrežastog materijala kojim ćete prekriti otvor tegle a da istovremeno vazduh može da struji. Budite sigurni da je gumica kojom ste povezali teglu jaka, jer inače preti opasnost da vam se pri svakom ceđenju klice razlete po sudoperi.

Odmerite količinu semena za klijanje. Sitno seme treba tek da pokrije dno, a krupnije ne bi trebalo da zauzme više od jedne četvrtine tegle. Klijanjem seme uvećava svoju zapreminu.

Povežite teglu gazom i napunite je vodom do polovine. Ostavite seme da bubri određeno vreme na tamnom mestu (u tabeli pogledajte koliko vremena da stoji u vodi). Posle toga ocedite vodu i isperite nabubrele semenke. Najbolje bi bilo da više puta isperete seme da bi odstranili ako ima zaostale prljavštine.

Oceđeno seme stavite na svetlo mesto da klija (nije potrebno direktno sunce.). Postupak sa ispiranjem i ceđenjem treba ponavljati dva puta dnevno, sve dok se klica ne razvije do određene dužine.

Kad se klice razviju (kad je pravo vreme za koju vrstu videćete u tabeli), onda ih treba pokupiti i/ili odmah pripremati ili staviti u frižider. Ocedite ih i kad su se dobro ocedile, klice premestite u čiste staklene tegle sa poklopcem. U frižideru tako mogu da stoje sedam do deset dana.

Vrlo je ukusno kad u istoj salati ili napitku izmešate nekoliko vrsta klica. Možete isklijati svaku vrstu ponaosob, ali se nekoliko sorti semenja mogu i izmešati i istovremeno klijati. Logično je da to budu ona zrna kojima je potrebno otprilike isto vreme za bubrenje i klijanje. Osim toga po samom ukusu klica odredićete kakve kombinacije vam najviše odgovaraju, pa samim tim i količinu određenog semena u mešavini za klijanje. Na primer, seme rotkvice, ili slačice, koje ima veoma izražen ukus i miris treba pomešati sa oko 80 odsto lucerke ili nekog drugog semenja blažeg ukusa. Vremenom ćete se izveštiti da sami pravite mešavine semenja koje vam se sviđa po ukusu ili je najkorisnije u datom trenutku za upotrebu.

Evo nekoliko ideja za kombinovanje semena za salate, napitke i supe:
– Lucerka (60%), sočivo (25%), pšenica (15%)
– Lucerka (60%), kupus (20%), suncokret (20%)
– Lucerka (50%), kupus (10%), sočivo (10%), rotkvice (10%), raž (10%)
– Sočivo (50%), azuki (25%), leblebije (25%)
– Sočivo (40%), suncokret (30%), pšenica (30%)

Kombinacija za hleb i jela od žita:
– Pšenica (50%), leblebije (50%)
– Pšenica (50%), raž (50%)
– Pšenica (50%), suncokret (50%)
– Pšenica (33%), badem (33%), suncokret (33%)

U ovoj tabeli ćete naći sve što vas interesuje o klijanju i klicama. Količine i vreme klijanja je predviđeno za klijanje u teglama od oko dva litra. Skraćenica „š“ znači šolja, a misli se na šolju za čaj. Skraćenica „k“ znači kašika za supu, sa kojom se odmerava sitnije seme.